2ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο, ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
“Όψεις της Αναγέννησης"
Συμμετοχή : μαθητές Β΄ και Γ΄ τάξης Λυκείου

“Όψεις της Αναγέννησης"  Παρουσίαση και φωτογραφίες σε pdf

  

 Στη μετακίνηση μας στη Φλωρεντία, που έλαβε χώρα από 18 έως 21 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, και στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν 28 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Λυκείου και τρεις συνοδοί εκπαιδευτικοί φιλόλογοι, η Θεοδώρα Σταυράκου, η Μαρίζα Βούκενα και η Μαρίνα Κουρτίδου.

   Θέμα της εισήγησης των μαθητών μας στο συνέδριο ήταν «Όψεις της Αναγέννησης: Από τον Μένανδρο στον Τερέντιο κι από κει στην Αναγέννηση», σύμφωνο με το ένα σκέλος της θεματικής του συνεδρίου, που αφορούσε ζητήματα Πολιτισμού και Τέχνης στις Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Παρουσιάστηκαν από την ομάδα των μαθητών μας: α) ένα απόσπασμα από τη κωμωδία του Τερέντιου, Το κορίτσι από την Άνδρο (166 π.Χ.), β) ο θρήνος του Τριστάνου, αγνώστου συνθέτη και γ) το πολυφωνικό τραγούδι Ο magnum mysterium του Tomas Luis de Victoria (1548-1611).

   Η διοργάνωση του Συνεδρίου ήταν άψογη. Οι μαθητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα τους άλλους συμμετέχοντες μαθητές από σχολεία της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας.

   Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν επίσης στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας και στην Πινακοθήκη Ουφίτσι από εξαιρετικές πιστοποιημένες ξεναγούς, με έμφαση στην περίοδο των Μεδίκων και στη συμβολή τους στην ανάπτυξη των τεχνών, κατά την περίοδο της Αναγέννησης.

   Εξαιρετικές υπηρεσίες προσέφερε και το ταξιδιωτικό γραφείο At Holidays, παρέχοντας στη διάθεση μας, καθ' όλη τη διάρκεια της μετακίνησης στη Φλωρεντία, συνοδούς, έμπειρους ξεναγούς και ασφαλείς οδικές μετακινήσεις από υπεύθυνους οδηγούς λεωφορείων.

Οικονομικά στήριξαν αυτή τη μετακίνηση και γι' αυτό τους ευχαριστούμε θερμά :

1. το Ίδρυμα ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Αθ. Μαρτίνου με τη δωρεά του,

2. μαθητές της Β΄ τάξης με το χριστουγεννιάτικό μπαζάρ τους, στο χώρο του σχολείου, αλλά και

3. ομάδα αποφοίτων μαθητών του 2020-21, που είχε από συναυλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο συγκεντρώσει χρήματα για τη μετακίνησή της στο Παρίσι, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Μουσικό Λύκειο Georges Brassens, η οποία και ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας.

2023_ren.png