ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
Οι καθηγητές/τριες υπεύθυνοι μουσικών συνόλων που επιθυμούν να φτιάξουν ξεχωριστή σελίδα για το σύνολό τους παρακαλούνται να έρθουν σε επαφή με τη διαχείριση του ιστότοιπου
Δείτε Μουσικά Σύνολα ΠΜΓΛΠ στο κανάλι youtube Μουσικού Παλλήνης
επιλέξτε σύνολο στο μενού δεξιά >
ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ
Μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες για 4 ώρες τη βδομάδα προβάρουν τη δουλειά τους που παρουσιάζεται σε συναυλίες εντός και εκτός του σχολείου. Ο χαρακτήρας του κάθε συνόλου προσδιορίζεται απο τον υπεύθυνο καθηγητή.
Δύο φορές τη βδομάδα, το σχολείο χωρίζεται στα μουσικά του σύνολα. Κατά την ώρα των μουσικών συνόλων θα δούμε μαθητές της Α' γυμνασίου να παίζουν με μαθητές της Γ' λυκείου. Είναι η ώρα που δεν υπάρχουν τάξεις και συχνά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τον καθηγητή απο τον μαθητή! |
Οι μαθητές επιλέγουν το σύνολο που τους ταιριάζει ανάλογα με το όργανο που παίζουν σε συνεργασία με τον εποπτεύοντα καθηγητή και το επίπεδο γνώσης που έχουν πάνω στο όργανο. Πολλοί μαθητές που δεν γνωρίζουν ακόμα να παίζουν καλά το μουσικό τους όργανο στελεχώνουν τα φυτώρια οργάνων.
Κορυφαία θέση στα σύνολα κατέχουν η Ορχήστρα , τα Παραδοσιακά σύνολα, η Χορωδίες και η Μπάντα. Υπάρχουν όμως και μικρότερα σύνολα, μερικά εκ των οποίων επαγγελματικού επιπέδου, που η δουλειά τους καταξιώνεται στις συναυλίες. Κάθε χρονιά δημιουργούνται απο 20 έως 30 μουσικά σύνολα, τα περισσότερα είναι σταθερά ενώ άλλα δημιουργούνται για μιά χρονιά μόνο ή δύο.
ΣΥΝΟΛΟ: Από το Μπαρόκ Μέχρι...
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Απόστολος Σιόντας
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
Δυό λόγια σχετικά με το μουσικό σύνολο που θα λειτουργήσω την φετεινή σχολική χρονιά
Πρόκειται για ένα οργανικό σύνολο μουσικής δωματίου ( μέγιστος αριθμός 10 άτομα).
Θα λειτουργεί και τις δυό ημέρες των μουσικών συνόλων (Τρίτη μόνο με μαθητές του λυκείου και Πέμπτη με μαθητές γυμνασίου & λυκείου)
Το ρεπερτόριο θα είναι προσαρμοσμένο στις δυνατότητες των συμμετεχόντων.
Ένα επίπεδο κατωτέρας στο όργανο είναι απαραίτητο. (θα πρέπει μια μελωδική γραμμή με τέταρτα και όγδοα σε μια εύκολη σκάλα να μπορεί να ερμηνεύετε με σχετική ευκολία).
Τα μουσικά όργανα που θα μπορούν να απαρτίζουν το σύνολο μπορεί να είναι:
· Για την μελωδία: φλάουτο, recorder (φλογέρες S, A, T, B), βιολί, όμποε
· Για το μπάσο: Βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, φαγγότο
· Για την συνοδεία( continuo): πιάνο (επίπεδο μέσης σχολής τουλάχιστον) ή κιθάρα σε ορισμένες περιπτώσεις
· Ρυθμική συνοδεία : κρουστά (χορούς κ.α)
Τέλος μπορούν να γίνουν και συμπράξεις με άλλα σύνολα ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες και την δυναμική που θα αναπτύξει το σύνολο.
Υπεύθυνος καθηγητής: Απόστολος Σιόντας
ΣΥΝΟΛΟ: Αθηνά
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Αστρινός Καραγιωργάκης και Σταύρος Κατηρτζόγλου
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο citharista.eu
Το Κιθαριστικό Σύνολο Αθηνά ιδρύθηκε το 2005 και αποτελείται από μαθητές και καθηγητές κιθάρας του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.
Εκτός από τις δραστηριότητες και συναυλίες εντός του σχολείου, το Σύνολο έχει ερμηνεύσει το ρεπερτόριό του σε κεντρικές αίθουσες και θέατρα, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Θέατρο Αττικού Άλσους και το Θέατρο Βράχων Βύρωνα, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, το "ΑΘΗΝΑ" έχει δώσει συναυλίες σε Φεστιβάλ κιθάρας (Ανώγεια - 2015, 1ο Φεστιβάλ Αττικής - 2016, Μόλυβος Λέσβου - 2017), καθώς και στο Art Campus - Κιθαριστικές Συναντήσεις Δελφών (2019) με διοργανωτή τον σύλλογο "Οι Φίλοι της Μουσικής", όπου το Σύνολο Αθηνά διακρίθηκε στο σχετικό διαγωνισμό με έπαθλο τη συμμετοχή του σε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ξεχωριστές στιγμές για το Σύνολο υπήρξαν οι δύο εκπαιδευτικές ανταλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με σχολεία της Γερμανίας στο Montabauer (Φρανκφούρτη, 2014) και το Nürtingen (Στουτγάρδη, 2017) και η τηλεοπτική εμφάνιση στην ΕΡΤ ΤΟ 2016.
Το ρεπερτόριό του συνόλου αποτελείται από αυθεντικά έργα κλασικής κιθάρας, αλλά και ειδικές για το σύνολο διασκευές/ προσαρμογές έργων κινηματογραφικής μουσικής όπως των E. Morricone, John Williams κλπ., καθώς και έργα διακεκριμένων Ελλήνων συνθετών, όπως του Μ. Χατζιδάκι. Επίσης, το "ΑΘΗΝΑ" ερμηνεύει μεταγραφές γνωστών έργων συνθετών, όπως οι Torelli, H. Villa Lobos, Saint Saens κ.α. διαφόρων μουσικών στυλ και εποχών. Όλες σχεδόν οι διασκευές των έργων ρεπερτορίου έχουν πραγματοποιηθεί από τους διευθύνοντες Αστρινό Καραγιωργάκη και Σταύρο Κατηρτζόγλου και είναι αναρτημένες στον ιστότοπο Homo Citharista.
Ιδιαίτερη θέση στο ρεπερτόριο αποτελούν τα πρωτότυπα έργα που έχουν αφιερωθεί στο Σύνολο όπως είναι το "A typical day with my guitar" του Γ. Δούση και η "Ελληνική Σουϊτα" του Σ. Κατηρτζόγλου.
ΣΥΝΟΛΟ: ΑMUSIC - ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ: Σοφία Λεβαντή, Έλενα Γιαννούλη, Κατερίνα Μάσβουλα, Ιωάννα Χαρατσάρη, Γιάννης Λυμπέρης
Το Σύνολο Amusic λειτουργεί ως εν-δυνάμει μαθητικός ραδιοφωνικός σταθμός που προάγει την αυθεντική μαθητική μουσική δημιουργία, τον γραμματισμό στα μέσα και την πληροφορία, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και καλλιεργεί τον αλφαβητισμό των μαθητών και μαθητριών στη νέα μιντιακή και τεχνολογική πραγματικότητα. Παράγει εκπομπές εκπαιδευτικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα στο European School Radio, συνθέτει πρωτότυπα τραγούδια, (Φαινόμενο Θερμοκηπίου 2020, Ταξιδιώτης 2022, Της Ειρήνης Τα Γράμματα 2023), ασχολείται με Πειραματική Μουσική (πχ John Cage, Speech 1955 for Five Radios and Newsreader), αναπτύσσει συνεργασίες με εκπομπές της ΕΡΤ και συμμετέχει στο ετήσιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου μυώντας έτσι τα παιδιά στον ενεργό ρόλο του Ευρωπαίου πολίτη.
Επισκεφθείτε το Σύνολο Αmusic