Στην σελίδα αυτή μπορείτε να βρείτε μουσικό υλικό όπως μέθοδοι διδασκαλίας, προγράμματα σπουδών και άλλα βοηθήματα.

 επιλέξτε στο μενού δεξιά >


  • Προγράμματα Σπουδών θεωρητικών μαθημάτων και οργάνων (ΦΕΚ) 

 Η ύλη των μουσικών μαθημάτων, τα οποία διδάσκονται σε κάθε τάξη των Μουσικών Σχολείων, έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 2858/2015 Αριθμ. 203617/Δ2 (λόγω του μεγάλου όγκου - 916 σελίδες- διατίθεται και στον ιστότοπο μας με προσθήκη σελιδοδεικτών ανά μάθημα κατεβάστε το εδώ). Στο ΦΕΚ αυτό συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων τα προγράμματα σπουδών:  Θεωρητικών Ευρωπαϊκής, Θεωρητικών Παραδοσιακής, Υποχρεωτικών Οργάνων, Πιάνου, Κιθάρας, Βιολοντσέλου και Φλάουτου.

 - Παραθέτουμε στη συνέχεια ξεχωριστά την ύλη των μουσικών οργάνων για κάθε τάξη (επίπεδο) που έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, δηλαδή του πιάνου, της κιθάρας, του βιολοντσέλου και του φλάουτο

  • J.S.BACH Complete Works, 1080 έργα σε 14.246 σελίδες  σε ένα ενιαίο αρχείο pdf με δομημένο κατάλογο -ευρετήριο εργαλείο/προσφορά για την εκπαιδευτική κοινότητα. Το αρχείο είναι 722mb και χρειάζεται υπομονή στο κατέβασμα.

Το αρχείο BACH_BWV_COMPLETE.pdf μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

 Επιμέλεια, συλλογή, δημιουργία pdf:  Σταύρος Κατηρτζόγλου. 


ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

Public Domain: Hλεκτρονικές βιβλιοθήκες όπου μπορείτε να αντλήσετε μουσικό υλικό public domain, δηλαδή ελεύθερο δικαιωμάτων που μπορείτε να διαχειριστήτε όπως επιθυμείτε.

https://imslp.org    IMSLP / Petrucci Music Library. 17.000 συνθέτες, 460.000 παρτιτούρες και επεκτείνεται. Περιλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των έργων συνθετών και βιβλίων μουσικής που έχουν χάσει τα διακιώματα τους. 

 http://www3.cpdl.org  CPDL / Choral Public Domain Library. Ειδικεύεται στη φωνητική/χορωδιακή μουσική. Η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη του είδους.

Creative Commons: Hλεκτρονικές βιβλιοθήκες όπου μπορείτε να αντλήσετε μουσικό υλικό Creative Commons, δηλαδή ελεύθερο δικαιωμάτων  που υπόκειται σε περιορισμούς χρήσης ανάλογα με το συγραφέα (π.χ. μη εμπορική χρήση, απαγόρευση δημιουργίας πολλών αντιγράφων, απαγόρευση χρήσης τμήματος σε άλλα έργα κλπ.).

 

ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ (Ear training)

Υπάρχει πλήθος προγραμμάτων (software) και ιστοτόπων όπου μπορεί να αντλήσει κάποις υλικό. Απο αυτά διαλέξαμε...

  • http://3euk1l4-edu.blogspot.gr/ Θεωρία, αρμονία, σημειώσεις. Ελληνικό εξαιρετικό blog.
  • MusTeaH.com (ελληνικά).  Δωρεάν online διαδραστικό εργαλείο για εξάσκηση στα ακουστικά (ακουστικές ασκήσεις), θεωρία της μουσικής και μουσική φιλολογία. Είναι σχεδιασμένο για να βοηθήσει σπουδαστές της μουσικής, δασκάλους μουσικής και γενικά οποιονδήποτε επιθυμεί να μάθει μουσική (Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική).
  • GNU solfege : Δωρεάν εξαιρετικό πρόγραμμα ear training με διαστήματα, σκάλες, συγχορδίες, αναγνώριση. διαστημάτων και συγχορδιών με φωνή, ρυθμικό training, απομνημόνευση φράσεων κλπ.για χρήστες λειτουργικού LINUX και Windows.
  • Ear Master : Κορυφαίο πρόγραμμα ear training (δυστυχώς όχι δωρεάν)
  • Piano ear training : Εφαρμογή για Android
  • Interval ear training : Δωρεάν online εξάσκηση για διαστήματα.
  • Ear Beater : Δωρεάν online εξάσκηση για διαστήματα, σκάλες, συγχορδίες και ακολουθίες συγχορδιών.

 

Ύλη κλασικού βιολιού


 

Παρτιτούρες:


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

________________________________________________________________________

ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΑΜΠΟΥΡΑ

 
Η μέθοδος του ταμπουρά  έχει γραφτεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών « ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21ου αιώνα) – Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» του ΙΕΠ.
Με βάση το ΠΣ για το μάθημα του ταμπουρά, η ύλη οργανώνεται σε 6 επίπεδα, 2 επίπεδα για κάθε σχολική χρονιά. Έτσι έχουμε:
Σε κάθε επίπεδο αντιστοιχεί μια δεξαμενή από 10 περίπου κομμάτια, από τα οποία ο καθηγητής διαλέγει και διδάσκει κατά την κρίση του, αλλά και την ικανότητα και επιμέλεια του μαθητή.
Η μεταγραφή στο πεντάγραμμο έγινε με βάση την αντιστοιχία Νη = Σολ στη 2η γραμμή. Κάθε κομμάτι αναφέρεται σε ποιόν  Ήχο ανήκει, οπότε το ακριβές μέγεθος των διαστημάτων στο πεντάγραμμο, μπορεί να εξαχθεί από την αντιστοιχία με τους εκκλησιαστικούς ήχους. Υπάρχει επίσης σχέδιο (ταμπλατούρα) της «ταστιέρας» του ταμπουρά, που μας δείχνει σε ποιόν δεσμό (μπερντέ) θα πατήσουμε το δάχτυλό μας για να παίξουμε το αντίστοιχο κομμάτι.
Οι μεταγραφές αυτές περιέχουν επίσης ρυθμικές αναλύσεις, βασικές δαχτυλοθεσίες και βελάκια με τα οποία σημειώνεται η κίνηση της πένας, οι συγχορδίες του κομματιού και η ρυθμική συνοδεία αυτού.
 
Οι συγγραφείς
Βασίλης Μπαραμπούτης
Στέλιος Κατσιάνης
Κώστας Γράμπας
________________________________________________________________________________________

 

Σημειώσεις Μαθήματος Εισαγωγή στην Οργανολογία Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων,  για την  Α' ΛΥΚΕΙΟΥ της κ. Σύλβιας Κουτρούλη .


 ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ  

Στο νέο ιστότοπο homo citharista  μπορείτε να βρείτε μουσικό υλικό, έργα, βιβλία, διασκευές και πρωτότυπες συνθέσεις για κιθαριστικά σύνολα.

O homo citharista σταδιακά θα συμπεριλάβει όλα τα  νέα βιβλία "η κιθάρα μου" που διδάσκονται στο σχολείο.

 

 

Παλαιά Μέθοδος Κλασικής Κιθάρας
του Σταύρου Κατηρτζόγλου

Η μέθοδος καλύπτει την ύλη της κλασικής κιθάρας για τα 2 πρώτα χρόνια σπουδών και χωρίζεται σε 4 επίπεδα. Περιλαμβάνει: ασκήσεις ευκινησίας των δακτύλων, σπουδές, ρεπερτόριο, σύντομη ιστορία του οργάνου και του ρεπερτορίου του,  δημιουργικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και σελίδες οργάνωσης της μελέτης.

Η μέθοδος αφού δοκιμάστηκε αρκετά χρόνια, διδάσκεται στο σχολείο μας σε όλες τις τάξεις της κιθάρας πάνω από 10 χρόνια.


Το έργο με τίτλο ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ από τον δημιουργό ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΤΗΡΤΖΟΓΛΟΥ διατίθεται με την άδεια
(Το υλικό αυτό διατίθεται με την παρακάτω άδεια. Δηλαδή είναι δημόσιο αλλά προκειμένου για ανάρτηση απαιτείται η αναφορά του δημιουργού, δεν επιτρέπονται επεμβάσεις/αλλαγή περιεχομένου και διατίθεται για μη εμπορική χρήση. Ο χρήστης μπορεί να εκτυπώσει και να διανείμει  αντίγραφα για εκπαιδευτική χρήση χωρίς εμπορικό κέρδος)

             

Πρόγραμμα Σπουδών Κλασικής Κιθάρας και Οδηγός Εκπαιδευτικού για τα Μουσικά Σχολεία

Η διδακτέα και εξεταστέα ύλη της κλασικής κιθάρας στο ΠΜΓΛΠ κατά επίπεδα.

Υλη της κλασικής κιθάρας(Ωδειακή)

Η διδακτέα και εξεταστέα ύλη στα Ελληνικά Ωδεία κατά ωδειακές τάξεις (προκαταρκτική, κατωτέρα, μέση· κλπ)

Ατλας (αφίσα)

 


 ΠΙΑΝΟ 

ΑΝΑΛΥΣΗ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4 "AD LIBITUM" ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΙΟΝΤΑ

Σ' αυτό το άρθρο δίδονται αναλυτικές επεξηγήσεις για την δομή και την αρμονία του κομμάτιου από τον Απόστολο Σιόντα.

Ανθολόγιο κειμένων των : Zoltán Kodály, Josef Lhevinne, Heinrich Neuhaus, Margit Varró, Erich Wolf
Ενδεικτική βιβλιογραφία. Διδακτικό υλικό

Μετάφραση - : Βασίλης Αντωνόπουλος
Επιμέλεια : Βασίλης Αντωνόπουλος – Απόστολος Σιόντας

  • HANON: Ασκήσεις για πιάνο, (επιμέλεια Α. Σιόντας).
  •  Η Μελέτη του Πιάνου του Brent Hugh σε μετάφραση του Απόστολου Σιόντα, Βασίλη Αντωνόπουλου, Λήδα Παπασωκράτη και σχόλια Απόστολου Σιόντα. Ενα εξαιρετικό βοήθημα για τη μελέτη του πιάνου.

ΘΕΩΡΙΑ

του Απόστολου Σιόντα:

Φτιάχνοντας έναν Ρυθμό

Οι παρούσες σημειώσεις,  «Φτιάχνοντας έναν Ρυθμό» του Απόστολου Σιόντα αποτελούν μια διαφορετική προσέγγιση στην εκμάθηση των αξιών και γενικότερα του ρυθμού, με μουσικό και μάλιστα πολύ δημιουργικό τρόπο!

Η ύλη είναι διατετεγμένη σε τρία επίπεδα και θα μπορούσε να συνεχίζει επαγωγικά σε περισσότερα θέματα. Αυτό όμως θα αποτελούσε συνθετική δουλειά παρά ένα εισαγωγικό σημείωμα με τον συγκεκριμένο και καθορισμένο σκοπό που απευθύνεται στον αρχάριο μαθητή.

Κατεβάστε εδώ

Πρότυπο σύγγραμα του Απόστολου Σιόντα με απλές ασκήσεις γραφής για τους νέους μαθητές (2009).

_____________________

Σύμφωνα με το σχολικό βιβλίο του ΟΕΔΒ της Α΄ γυμνασίου, συγγραφέας Απόστολος Σ. Σιόντας, Αθήνα 2007

 

του Σταύρου Κατηρτζόγλου

Από τα ψηφιακά σενάρια της πλατφόρμας Αίσωπος: "Αναγνώριση και διάκριση μουσικών αποσπασμάτων" του Σταύρου Κατηρτζόγλου

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Ανάλυση Σονάτας, του Κώστα Κοσμά

 


ΔΙΑΦΟΡΑ