Περί Μουσικής...

ΕΠΙΛΕΞΤΕ...

Πολλοί απόφοιτοι έχουν περάσει την αυλόπορτα του σχολείου. Άλλοι είναι σήμερα καθηγητές στο σχολείο απ όπου αποφοίτησαν κι άλλοι ...τους καλούν οι μνήμες.

04

Έτσι...κάθε τσικνοπέμπτη δεκάδες απόφοιτοι, που γνωρίζουν καλά την παράδοση της τσικνοπέμπτης, κατηφορίζουν μέχρι το 17ο χλμ της λεωφόρου, μετά ανηφορίζουν για πεντακόσια μέτρα και στρίβουν δεξιά , στο γνωστό τους δρόμο, αυτόν τον ίδιο  δρόμο που τον κατηφόριζαν στις "κοπάνες". Θέλουν να  συναντηθούν με τις αναμνήσεις τους! Είναι μουσικοί, φοιτητές, επιστήμονες , πολίτες. Πολίτες με κατασταλαγμένη αισθητική άποψη.

Καθώς τo riff μιας ροκιάς διαπερνά την αυλή από το τη σκηνή ως την είσοδο,  ο πολίτης ζητά την κιθάρα από τον "πιτσιρικά" του συνόλου. Περνά γύρω του τη φαρδιά ζώνη καθώς σκέφτεται τη διαφορά ανάμεσα στην «ψυχαγωγία» και τη «διασκέδαση». Πως του ήρθε αυτό πάλι; Ίσως συναντήθηκε το βλέμμα του με τη φιλόλογο που τον κοιτά  χαμογελώντας. Εκείνο το μάθημα πριν 15 χρόνια! Χαμογελά κι αυτός !

Ένα σχολείο διαφορετικό από τ'άλλα. Ένα ακριβό σχολείο. Έτσι κι αλλοιώς είναι πολύ δύσκολο να κοστολογήσει κανείς τη χρηματιστηριακή αξία του Σκαλκώτα, του Μητρόπουλου ή του Ελύτη!

Στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης διδάσκονται 10 – 15 ώρες μουσικής ανάλογα με την τάξη.  Δύο ως τέσσερις ώρες αφιερώνονται σε εκμάθηση μουσικών οργάνων. Τα διδασκόμενα μουσικά όργανα είναι πιάνο, ταμπουράς και ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό όργανο που επιλέγει ο μαθητής.

Επίσης λειτουργεί μια γκάμα από Μουσικά Σύνολα που έχουν ως  σκοπό την εμβάθυνση στο όργανο, την ολοκληρωμένη μουσική αντίληψη και συνατίληψη. Το καλλιτεχνικό προϊόν των μουσικών συνόλων είναι η εικόνα του σχολείου.

Οι μαθητές επιλέγουν το μουσικό όργανο που επιθυμούν, παράλληλα διδάσκονται πιάνο ως όργανο αναφοράς της ευρωπαϊκής μουσικής και ταμπουρά ως όργανο αναφοράς της παραδοσιακής μουσικής.

06

Στο σχολείο διδάσκονται τα παρακάτω όργανα :

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΙ
ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΛΟ
ΚΙΘΑΡΑ
ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ
ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ
ΚΟΡΝΟ
ΚΡΟΥΣΤΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ
ΜΟΝΩΔΙΑ
ΟΜΠΟΕ
ΠΙΑΝΟ
ΣΑΞΟΦΩΝΟ
ΤΟΥΜΠΑ
ΤΡΟΜΠΕΤΑ
ΤΡΟΜΠΟΝΙ
ΦΑΓΚΟΤΟ
ΦΛΑΟΥΤΟ
ΦΛΑΟΥΤΟ ΜΕ ΡΑΜΦΟΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
ΚΑΒΑΛΙ
ΚΑΝΟΝΑΚΙ
ΚΛΑΡΙΝΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ
ΚΡΟΥΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ
ΛΑΟΥΤΟ
ΛΑΟΥΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ
ΛΥΡΑ ΚΡΗΤΙΚΗ
ΛΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΥΡΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ
ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ
ΝΕΥ
ΟΥΤΙ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΣΑΝΤΟΥΡΙ
ΤΑΜΠΟΥΡΑΣ
ΤΣΑΜΠΟΥΝΑ
ΨΑΛΤΙΚΗ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ (μόνο στο Λύκειο)
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ... ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ