Υπάρχει μουσική μετα το λύκειο;

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΜΟΥΣΙΚΗ

Θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τις σπουδαστικές μουσικές επιλογές μετά το Λύκειο σε 3 κατηγορίες:

  • ΑΕΙ - ΤΕΙ: Σπουδές στην ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση
  • Ωδειακές σπουδές
  • Μουσικές πουδές στο εξωτερικό

Ας τις δούμε αναλυτικότερα....


 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΕΙ

Στις πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΑΕΙ, οι υποψήφιοι για τις σχολές μουσικών σπουδών, εξετάζονται στα ειδικά μουσικά μαθήματα :

  • αρμονία και
  • έλεγχος ακουστικών μουσικών ικανοτήτων.

 onlineΣτο ΔΑΣΚΑΛΟ ΟΝΛΑΪΝ, μια σειρά διαδραστικών εφαρμογών και ασκήσεων που έχουμε αναπτύξει, μπορείτε να πληροφορηθείτε και να μελετήσετε online τα δύο αυτά μαθήματα.

ο δάσκαλος ΟνλάΙν σας περιμένει...

 

Στη χώρα μας λειτουργούν 4 τμήματα ΑΕΙ με αντικείμενο τη μουσική.

Πατώντας στους παραπάνω συνδέσμους μπορείτε να μεταφερθείτε στους ιστότοπους των αντίστοιχων τμημάτων. Μπορείτε να πάρετε επίσης πληροφορίες για τις παραπάνω σχολές (και όχι μόνο) απο τον ιστότοπο eduadvisor.gr που διαθέτει μια αξιόλογη μηχανή εύρεσης και σύγκρισης.

 


 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΕΙ

...σύντομα...


 ΩΔΕΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη χώρα μας λειτουργούν Ωδεία και Μουσικές Σχολές. Εκτός του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης  όλα τα υπόλοιπα Ωδεία είναι ιδιωτικά κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πολλά απο τα Ωδεία προσφέρουν υψηλής ποιότητας μουσικές σπουδές και διαθέτουν άρτια οργάνωση και διδακτικό προσωπικό.

Σχετικά με τις ωδειακές σπουδές...

  • Κατατακτήριες εξετάσεις: Διενεργούνται κάθε κάθε χρόνο στα  τέλη Σεπτεμβρίου ή τον Οκτώβριο. Απευθύνονται σε προχωρημένους μαθητές προκειμένου να καταταγούν σε αντίστοιχες τάξεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν. Η ανώτερη τάξη που μπορεί να καταταγεί κάποιος υποψήφιος είναι δύο χρόνια πριν την απόκτηση του πτυχίου του μουσικού κλάδου που επιθυμεί ο υποψήφιος.
  • Τάξεις: Είναι 4. Προκαταρκτική, Κατωτέρα, Μέση και Ανώτερη τάξη. Τα συνολικά έτη σπουδών για την απόκτηση πτυχίου ποικίλουν απο 2 έως 12 χρόνια ανάλογα με την ειδικότητα (π.χ. Πτυχίο Ωδικής 2 χρόνια, Αρμονίας 3 χρόνια, Φλάουτου 8 χρόνια, Πιάνου 12 χρόνια).
  • Υποχρεωτικά μαθήματα: Θεωρήται ο κύκλος των ομαδικών θεωρητικών μαθημάτων που απαιτούνται για την απόκτηση πτυχίου. Αυτά ποικίλουν σε κάθε ειδικότητα. Στις περισσότερες ειδικότητες αποτελούνται απο σολφέζ, θεωρία, αρμονία, ιστορία μουσικής, μορφολογία κλπ. Τα υποχρεωτικά μαθήματα που έχουν διδαχθεί οι μαθητές στα μουσικά σχολεία αναγνωρίζονται απο τα ωδεία ως διδαχθέντα προσκομίζοντας την αντίστοιχη βεβαίωση σπουδών που χορηγεί το σχολείο.

(σύντομα περισσότερα)

 


 ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

...σύντομα...

Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΧΙΚΗ ΠΕΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ... ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ;